Berichten “Coronajaar” 2020

Na weer een persmoment van de regering, en een terugkeer naar de lockdown, vond ik het tijd om weer een eigen ‘persmoment’ in te vullen om jullie als trouwe volgers bij te praten over hoe het mij/ons en mijn werk in dit bizarre jaar vergaan is. En ook om mijn hoop uit te spreken dat het jullie en jullie geliefden goed gaat en dat  een ieder gezond en wel is.

In mijn blog van 12 juli liet ik jullie achter met de vraag die de dichteres M. Vasalis stelde: ‘Er is geen tijd. Of is er niets dan tijd?’. Ondanks dat ik genoeg tijd heb gehad om hierover na te denken ben ik niet tot een eenduidig antwoord gekomen. Tijd blijft een ‘vluchtig en luchtig’ begrip. De ene dag is het alsof ik er ruim voldoende van heb. Op een ander moment voelt het alsof er veel te weinig is. Corona, met zijn tentakels in alle geledingen van onze levens, speelt daar zeker een rol in. Het ‘in quarantaine zijn’ is voor mij niet het zwaarst. Het alleen werken in het atelier was daar altijd al een vorm van en doorgaans vliegt de tijd aldaar. Wat de ‘emotionele quarantaine’ betreft is het heel anders. Het langdurige gemis van contact met familie, vrienden, cursisten, collega’s en organisatoren van exposities begint, hoe langer de pandemie voortduurt, steeds meer op te breken. De tijd zou wat dat betreft sneller mogen gaan richting licht in de tunnel…

Eigen werk
Ik heb echter niet in een hoekje zitten kniezen. Ondanks dat veel activiteiten zijn afgelast kan ik ook dit jaar weer terugkijken op vele uren in het atelier met zoeken, vinden, verwerpen en scheppen en ook op een  zeer geslaagde ‘Corona-bestendige’ Creatieve vakantieweek in Frankrijk.

Kijkt u even mee:
Bij het begin van de ‘eerste golf’ ben ik begonnen aan de serie Corona Lades. De serie groeit nog steeds. Ziehier de laatste twee:

Strange house
House of naturism

Daarnaast deze twee grote werken (84 x 128.4 cm) in gemengde techniek:

en een nieuwe serie kleine portretten in olieverf rond de ‘Femmes Inconnues’.

Vervolgens een viertal series onder de noemer ‘Boekbewerkingen’. Daarvan geef ik nog geen beelden omdat ze nog ‘in progress’ zijn. Later meer!

Creatieve Vakantie Weken
Dan de werkweek 2020. Lang was er het hopen, maar uiteindelijk kon het toch allemaal doorgaan. Met een enthousiaste groep én alle maatregelen rond afstand houden, routing in atelier, desinfecteren etc. etc.

En dan de voldoening om, met de tevreden deelnemers, terug kunnen kijken op een geslaagde week! De reacties achteraf waren dan ook dat men deze week had ervaren als een lichtpunt in een sombere periode.

Voldoende voor ons om weer plannen te maken voor 2021. Het idee was om naast de traditionele zomerse Creatieve Vakantieweek een extra week te plannen in het voorjaar. Cursisten en deelnemers aan de afgelaste activiteiten alhier hadden aangegeven dat ze het samen creatief bezig zijn erg misten en vandaar ons idee om een extra week in het Franse atelier aan te bieden van zondag 9 mei tot zondag 16 mei.

We zijn inmiddels met de werving begonnen en nu blijkt dat de behoefte om weer aan de slag te kunnen gaan groot is. De zomerweek was heel snel volgeboekt en voor de week in mei zijn er nu nog vier vrije plaatsen. Ook voor ons heel erg verrassend deze snelle response en een heerlijk vooruitzicht. Het voelt daarnaast ook als een blijk van waardering voor wat we opgebouwd hebben in ons Franse dorpje daar waar het gaat om creativiteit en gastvrijheid.

Dus mocht je nu de kriebels krijgen en even de Corona-perikelen willen vergeten door je onder te dompelen in een week ‘werken’ en genieten, wacht dan niet te lang maar stuur een mail voor informatie. Natuurlijk beseffen we terdege dat er nog heel veel onzeker is en dat we eigenlijk geen idee hebben hoe de ontwikkelingen rond Corona verder gaan. Maar voor nu voelt het goed om iets te hebben om naar uit te kijken en te hopen dat het allemaal weer gaat lukken.

Exposities
Ook wat de geplande exposities in 2021 betreft is er nog veel onduidelijk. Wat vooralsnog wel door kan gaan is de bijzondere expositie samen met John van de Pas in het Kerkje van Persingen op zaterdag 6 en zondag 7 maart. Schrijf die maar vast in je agenda. Verdere informatie volgt. Ook als het onverhoopt niet door kan gaan.

En schrijf dan ook meteen op dat de in mei j.l. afgelaste expositie in Hernen, samen met Jos van Overbeek en Jos Wesseling, nu gepland staat voor 10, 11 en 12 september.

Terugkijken/Vooruitkijken
Terugkijken op 2020 is al net zo vreemd als die voortrollende bizarre film waarin we mondiaal terecht zijn gekomen. De paniek in het begin. De angst en de stress. De onzekerheid. Het verlies en het verdriet. De eenzaamheid. De verveling. Het gevoel van onmacht en oneerlijkheid. Het gemis aan fysiek én geestelijk contact… Het hele scala aan menselijke emoties gebundeld in een tijdperk dat we niet hadden kunnen verzinnen. Nou ja, Camus wel een beetje. Maar wij, gewone stervelingen, niet.

En dan is er natuurlijk de enorme maatschappelijke schade: economisch, medisch, financieel en cultureel. Er zijn gelukkig lichtpuntjes in de vorm van de aangekondigde vorderingen op het gebied van effectieve vaccins. Dat geeft ons de moed om te geloven dat er weer een ‘normaal’ leven aankomt. De vraag is of er door dit leven met een pandemie ook iets is aangeboord waardoor we anders gaan denken over wat er, in de korte periode dat we op deze aardkloot zijn, nou echt belangrijk is!?

Weer laat ik jullie achter met een vraag. Misschien iets voor de geplande en noodgedwongen rustige feestdagen, want die komen er ook aan het einde van dit jaar weer aan…

Wij wensen jullie
hele mooie en ‘warme’ feestdagen toe,
en spreken de hoop uit dat
2021
het jaar wordt van een
hervonden vrijheid!

Topé en Willy

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s